Nieuw kleurtje op de muur? Dit zijn de do’s & don’ts

Een fris likje verf op de muur, hoe moeilijk kan het zijn? Kleur kiezen, verf kopen, rollen en klaar. Toch komt er meer bij kijken dan je denkt. Hier verklap ik de belangrijkste do’s & don’ts.

 

Stap uit je comfort-zone
De meeste mensen weten wel welke kleuren ze mooi vinden, en daar houden ze doorgaans dan ook krampachtig aan vast. Dat voelt veilig en vertrouwd, maar het is vaak ook een beetje saai. Durf uit je comfort-zone te komen door eens voor heel andere kleuren te kiezen. Dat is vaak veel minder revolutionair en eng dan het klinkt.
Als mensen al de moed hebben om eens een ander kleurtje op de muur te doen, dan kiezen ze vaak voor een klein oppervlak, want dan valt het niet te veel op. Niet doen! Als je het doet, doe het dan goed en ga voor groot; dat zorgt voor eenheid en rust in de ruimte. Zo’n smal muurtje met een afwijkende kleur is net alsof je zegt: ‘Ik wil wel maar ik durf niet’. En het oogt ook nog eens rommelig.

Pas op in de bouwmarkt
Ga gerust naar de bouwmarkt om verf te kopen, maar maak niet de klassieke fout om ter plekke een kleur te kiezen. Doe je dat wel, dan heb je twee problemen: de kleurstalen zijn vaak te klein en de verlichting is misleidend.
Op de verfafdeling van bouwmarkten liggen meestal van die kleine kleurenwaaiers waar je niet veel mee opschiet. De stalen zijn veel te iel om echt een goed idee te krijgen van hoe de kleur er bij jou thuis uit gaat zien. Tip: ga naar een goeie verfwinkel, daar hebben ze grote kleurstalen. Als je een borg betaalt kun je ze meenemen naar huis. Doen! Wie geen verfwinkel in de buurt heeft, kan grote stalen ook (tegen een kleine vergoeding) online bestellen bij de verschillende verffabrikanten. Ook handig: er zijn tegenwoordig kleurtesters op de markt (zie foto's hieronder). De meeste bouwmarkten hebben ze, maar helaas niet in alle kleuren.
Dan de verlichting in bouwmarkten: die is doorgaans heel fel. En als dat felle licht op dat kleine kleurstaaltje schijnt, ziet die kleur er heel anders uit dan bij jou thuis, waar de hoeveelheid lux een stuk lager ligt. Kortom: zorg altijd voor grote kleurstalen en zet die thuis tegen de muur!

 

20160927_105834

 

DSC02169

 

Er is een app
Wie nog niet helemaal zeker van zijn zaak is, of gewoon even wil spelen met kleuren en combinaties, kan eerst een virtueel likje verf tegen de muur gooien. Flexa heeft een gratis app (Flexa Visualizer) waarmee je ‘live’ op je tablet of smartphone kunt zien hoe een kleur staat in je woon- of slaapkamer. Leuk speelgoed, want je kunt eindeloos variëren, maar ook echt handig als je je niet goed kunt inbeelden hoe dat andere kleurtje het zou doen op de muur.

 

Eén kleur is geen kleur
Kleuren staan nooit op zichzelf; hoe je ze waarneemt hangt af van de andere kleuren in de omgeving. Sommige kleuren versterken elkaar (die zijn complementair), andere zwakken elkaar af. Groen en rood zijn bijvoorbeeld complementaire kleuren: als je een rode bank hebt en je verft de muur erachter groen, dan komen beide kleuren extra tot leven. Als je die rode bank zat bent maar je hebt geen geld om hem te vervangen, dan is een groene muur juist geen goed idee. Wil je rust creëren in je huis dan kan dat bijvoorbeeld door kleuren te kiezen die dicht bij elkaar liggen in het kleurspectrum: paars en blauw of rood en oranje. Als je meer wilt weten over kleurcombinaties, kijk dan op www.kleurencirkel.net.


Psychologische en ruimtelijke effecten

Realiseer je dat kleuren meer zijn dan licht in verschillende golflengtes. Ze kunnen ook bepaalde gevoelens oproepen: rood wordt onder andere geassocieerd met energie en chaos, paars doet denken aan spiritualiteit en magie. Hou dat in je achterhoofd bij het maken van een kleurkeuze. Als je kind ADHD heeft dan is een knalrode kamer misschien toch niet zo’n goed idee. Dan liever rustgevend blauw, groen of grijs.
Kleuren hebben daarnaast ook nog ruimtelijke effecten. Als je gevoelsmatig wat extra vierkante meters aan je woonkamer wil toevoegen, kies dan voor lichtere kleuren; die maken de ruimte groter. Pas op met donkere kleuren; die hebben het tegenovergestelde effect. Dat wil overigens niet zeggen dat donker taboe is. In een grote, kil aandoende woonkamer creëert een donkere muur juist warmte en gezelligheid.

 

Kijk uit met de kozijnen
Wie de muren gaat verven, pikt vaak ook de binnenkozijnen mee; je bent immers toch bezig. Het lijkt een triviaal puntje, maar als je het verkeerd aanpakt kunnen die kozijnen op termijn een spelbreker zijn. Wat weinig mensen weten is dat verf op terpentinebasis na verloop van tijd gaat vergelen (vooral in donkere ruimtes waar weinig daglicht komt). Die friswitte kozijnen die eerst zo mooi afsteken bij het nieuwe kleurtje op de muur, kunnen jaren later behoorlijk gaan vloeken. Kies voor de kozijnen dan ook altijd voor verf op waterbasis. Die behoudt zijn kleur, stinkt minder en is ook nog eens minder milieubelastend.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 gedachten over “Nieuw kleurtje op de muur? Dit zijn de do’s & don’ts

  1. Heerlijk, een nieuwe kleur op de muur. Wij gaan komende week ook een nieuwe Flexa verf uitproberen in de kleur groen. Een kleur staat inderdaad niet op zichzelf, ik denk dat de kleur groen mooi past bij onze meubels en Perzisch tapijt, waar ook veel verschillende kleuren in verweven zijn.

  2. Goede tip inderdaad om te kiezen voor verf op waterbasis voor de kozijnen. Fris wit is echt het mooist als je voor de rest een heldere kleur op de muur hebt. Aankomende winter ga ik de winterschilder vragen voor wat opknapwerk in huis, mijn kozijnen zijn er ook aan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *